Buitenland

‘Aanval op moslims even ziek als eerdere aanslagen’

De Britse premier Theresa May vindt de aanslag van maandagmorgen op moskeebezoekers in Noord-Londen net zo verachtelijk als andere aanslagen waarmee Groot-Brittannië de laatste tijd mee te maken kreeg. Dat heeft May maandagmiddag gezegd in een persconferentie.

May benadrukte dat iedere vorm van extremisme een gevaar is voor de Britse samenleving:

“Deze aanval had hetzelfde doel als al het andere terrorisme. Ons uiteen drijven, de banden van saamhorigheid en burgerschap verbreken die we in dit land delen. […] Terrorisme en extremisme nemen vele vormen aan. We moeten ze allemaal aanpakken, wie er ook voor verantwoordelijk is. Er is in dit land te veel tolerantie voor extremisme. Ook voor islamofobie”

May kondigde aan dat ze een overheidsorgaan in het leven gaat roepen dat extremisme moet tegengaan. Ook zei ze dat onderzocht wordt of politie en veiligheidsdiensten genoeg ruimte hebben om effectief te kunnen optreden. May zei dat er extra politie wordt ingezet om burgers een veilig gevoel te geven.

Beluister hier de volledige toespraak van May. De tekst gaat verder onder het audiofragment.